
Belki çok iddialı olacak ama Harari’nin Homo Sapiens kitabından sonra okuduğum en başarılı araştırma kitaplarından bir tanesi diyebiliri. Homo Sapiens ile kıyaslama nedenim biraz konularının benzer olması. Bu kitap biraz daha yalın olmuş sadece.
Konuya yazarlar ile başlamak gerekirse yazarların birisinin işi yazı yazmak, diğeri ise evrim psikoloğu. Bence ikisi de gayet başarılı iş çıkarmış. Kitabın konusunu kısaca özetlemek gerekirse, ilkel beynimizin şu zamanki dünyaya ne kadar uyumlu olduğu. Aslında kitap ağırlık olarak bana “iç güdüsel olarak” yaptığımız hareketlerin merkezini anlatıyor gibi geldi. Richard Dawkins’in Gen Bencildir kitabındaki gibi aslında ne yazık ki yaptığımız çoğu hareket, hissettiğimiz psikolojik savaşlar, dini inançlarımız ya da bir şeye inanma isteğimiz v.s. çoğu bizim genetiğimizde yazılı olan kodlar sonucunda bize kadar ulaşıyor Bu kitapta da nedeni, nasılı,niçini ile bizi açıklayan bir kılavuz gibi. Şimdiki dünyaya karşı uyumlu muyuz yoksa uyumsuzluklarımız sonucunda mı sorun yaşıyoruz. Teknoloji, dinler, kadın erkek ilişkileri, cinsellik, depresyon… şimdiki zamana baktığımızda hepimizin bir ağızdan konuştuğu, sadece kendimize özgü olduğunu düşündüğümüz ama aslında ortak sorunlarımızın nedenleri…
Okuması biraz uzun sürmüş olsa da (işler sağ olsun) iyi ki de okumuşum dediğim bir kitap oldu. Harları ya da Richard Dawkins kitaplarını sevenlerin büyük bir zevk ile okuyacağı bir kitap olduğunu düşünüyorum. Herkese iyi okumalar.