
Defne Kaman Buket Uzuner’in kitap serisinin baş kahramanı. Su ve Toprak isimli kitabından sonra şimdi de Hava isimli kitabında yine bizlerle beraber.
Defne Kaman başarılı bir gazeteci olarak Türkiye’de çoğu kişinin gözünü kapatarak ses çıkartmadığı çevresel, toplumsal sorunlara baş kaldırıyor. Bu yüzden de genellikle başı derde giriyor. Ama bu baş karakterimiz için büyük bir sorun değil, çünkü onun etrafı güzel dostlar ile çevrili. Beyaz saçları iki yandan örgülü anneannesi Umay Bayülgen sonuna kadar Şaman gelenekleri ile beraber torununun yanında.
Açık konuşmak gerekirse bu seriyi her şeyden önce Şamanizm’e olan merakımdan dolayı seviyorum. Umay Nine artık sanırım okuyanların bir şekilde hayali kahramanı olmayı başarmış olan bir karakter. Kitabın her ne kadar baş karakteri Defne Kaman gibi görünse de Umay Nine ve verdiği bilgiler olmasa yani bu karakter yaratılmış olmasa sanırım kitap beni sıkardı. Her konuda bilgisi olan, toplumsal ahlakın yanı sıra toplum bilgisi de veren, tarih konusunda uzmanlaşmış, hem şifalı otları tanıyan hem de bu işin okulunu okumuş olan bir eczacı. Belki de Türkiye’de kadın olmanın zorluklarını yaşayan ve bilen kişiler olarak, kitabın özellikle biz kadın okuyuculara yönelik bir güç verdiği de aşikar.
Önceki iki kitapta aramıza katılmış olan, her birisi kendisine özgü kişiliklere sahip olan karakterlere de kitapta verilen değer ve zaman, aslında biraz da Umay Ninenin her insana karşı olan saygısının bir göstergesi gibi. Kitabın içerisine giren hiçbir karakter sadece orada var olmak için ya da boşluk doldurmak için bulunmuyor.
Dördüncü kitabı olacak olan “Ateş” kitabını da büyük bir merak ile bekliyorum çünkü ilk defa bu üçüncü kitapta konu yarım kaldı gibi oldu ve merak hat safhaya ulaştı. Umuyorum ki mutlu bir son ve güzel bir zafer ile dördüncü kitapta hikayemiz son bulur.
Herkese iyi okumalar…