Author: Sun Zi (Sun Tzu) Genre: , , ,
Rating

Savaşın sanatı mı olur?

Sanırım bu kitabı alıp okumamdaki tek neden orada burada, sosyal medyada bu kitaptan birçok alıntı cümleye denk geliyor oluşumdu. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkan serisini okudum. Hem giriş kısmında kitap ile ilgili verilen bilgi, hem de ilk defa Türkiye’de orijinal dilinden çevrilmiş baskısı bu olduğu için en doğru kaynağın bu olduğunu düşünüyorum.

Kitap Sun Zi (Tzu) tarafından M.Ö. 6. y.y. zamanında yazılmış. Yazarın net ölüm doğum tarihi bilinmese de, yazarın net olarak Sun Zi olup olmadığı da tam bilinmiyor. Kitap tam bir bilinmezlik içerisinde ortaya çıkmış yani. Kimin yazdığı ya da hangi dönem yazıldığının bana göre çok önemi yok. İçerisindeki bilgilere geline…;

Kitabı okurken hep şunu düşündüm; bu bilgileri %100 ezberlemiş ve benimsemiş olan hiçbir komutan savaşı kaybetmez. 13 bölümden oluşan bu kısacık kitap sanırım bir savaşa dair her türlü bilgiyi barındırıyor. Araştırdığıma göre birçok büyük firma hala bu kitapta yazan taktikleri kullanarak ayakta kalmakta. Yani iş dünyasının da baş ucu kitabı haline gelmiş durumda. Yazıldığı zamana ve hala geçerli oluşuna bakılırsa, sanırım bir kitabı gerçekten başarılı yapan budur, diye düşünüyorum.

Bir çok blogda da yazdığı gibi kitapta verilen en güzel tavsiye; savaşmadan bir savaşı kazanmak. Gereksiz kan dökülmesi, gereksiz can kaybı kesinlikle tavsiye edilmiyor Sn. Sun Zi tarafından.

Savaştan nefret eden, her türlü şiddetin gereksiz olduğunu düşünen ve her türlü savaşın sebepsiz nedenlerden dolayı ortaya çıktığını (din, ırk, kadın, toprak v.s.) düşünen birisi olarak savaşın sanatının yazıldığı bir kitap beni rahatsız etti. Buna rağmen bir insanın böyle bir araştırma yaparak, yaşadığı tecrübeleri yazarak, dönemin gereklerine göre kendisini geliştirmiş olması ve başkalarına da (o döneme göre) gerekli duyduğu şekilde yardım etmeye çalışması da ne yazık ki takdire şayan…

Demem odur ki zaten birkaç saatte bitecek olan bu kitaba göz atmanızı yine de tavsiye ederim. Belki verilen bilgiler bir işinize yaramayacak olsa da, edebi açıdan, yazarın kullandığı dil ve betimlemeler kesinlikle bir yerinden sizi yakalayacak ve memnun edecektir.

Ve şunu da biliyorum ki artık savaşa filmlerini de farklı bir göz ile izleyeceğim. (Vaaaaay, Sun Zi amcadan kopya çekmişler…)

Bunlar da benim altını çizdiğim kısımlar;

“Notalar beşi geçmez, ama beş notanın bileşimleri hiç duyulmadık melodiler yaratır. Renkler beşi geçmez, ama beş rengin bileşimleri hiç görülmedik renkler yaratır. Tatlar beşi geçmez, ama her beş tadın bileşimleri tadılmadık tatlar yaratır. “

Ve savaş hakkında;

”…bu nedenle askerlikte kural on katıysan kuşat, beş katıysan saldır, bir katıysan dağıt, denksen hakkından gelebil, zayıfsan kapışmaktan kaçındık.”

Herkese iyi okumalar…

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply