
Bu ara esprisine çok fazla “o neydi gıııııı?” yorumu yapıyorum şaşırdığım şeylere. Bu kitaba da bunu yakıştırabilirim sanırım.
Bilim kurgu kitaplarına kesinlikle bayılıyorum. Çünkü “neden olmasın?” sorusunu akıllara getiriyor, hayal dünyamızı geliştiriyor ve belki de hiç düşünmediğimiz konuları düşünmemize sebep oluyor. İşte bu kitap da bilim kurgu örneklerinin bana göre en iyisindendi.
Bir Ekim gecesi üç gencimiz Jason, Diane ve Tyler dışarıda yıldız gözlemi yaparlarken birden bire bir olay olur. Yıldızların hepsi yok olmuştur. Başta kimseyi bu duruma inandıramasalar da sonrasında bütün dünya bu olay ile çalkalanacaktır. Dönü adının verildiği bu olay bilim insanlarını harekete geçirirken halklar arasında yağmalama, intiharlar ve cinayetler de böyle bir durum karşısındaki sosyolojik ve psikolojik tepkilerle ilgili bilgiler vermektedir.
Kitap bilimsel veriler açısıdan fazlasıyla tatmin edici geldi bana. Yazar bazı kısımları kendisi uydurmuş olsa bile o kadar başarılı iş çıkartmış ki, gerçekten öyle bir durumun olduğuna inanmamak imkansız.
Kitap içerisinde iki farklı zaman dilimi anlatılmakta. Hem Dönü’nün ortaya çıktığı süreç hem de her şeyin sona yaklaştığı süreç. Bu iki süreçte verilen bilgiler birbirini çok güzel bir şekilde destekliyor. İlerideki bir zamanda şaşırdığınız bir olayı geçmiş dönemde açıklamasını bulabiliyorsunuz. Hem anında tatmin edici cevabı alıyorsunuz, hem de kitabın sonunu büyük bir merak ile bekliyorsunuz.
Filmi yapılsa belki de “Yıldızlararası” filmi gibi çarpıcı bir görsel şölenle karşılaşırız. Tabi o filmde verilen bütün bilimsel bilgiler gerçekti ama olsun :).
Sonuç olarak bilim kurgu romanlarını sevenlerin ellerinden düşüremeyeceği, sevmeyenlerin de belki de sevmeye başlayacağı bir eser.
Herkese keyifli okumalar diliyorum…